Forside
Skønlitteratur
Kultur og debat
Bøger på vej
Forfatterne
Presse
Om forlaget
Kontakt

 


Tiderne Skifter
Læderstræde 5, 1. sal
1201 København K

pr@tiderneskifter.dk

CVR-nummer: 58 20 01 15
P-nummer: 1021399368
Betalingen er autoriseret med FRIbetalings certificerede betalingsgateway
Søgning

Katja Petrowskaja
Måske Esther
Roman
Pris: 299 kr.

Var hendes navn virkelig Esther? Faderens bedstemor, der blev alene tilbage, da familien flygtede fra det af Nazi-Tyskland besatte Kiev i 1941?

Katja Petrowskaja følger de personer, der huserer i hendes familiehistorie. Et mangfoldigt, fragmentarisk og til tider selvmodsigende materiale: Foruden Esther – hendes fars bedstemor, der i 1941 bliver skudt af tyske soldater i det besatte Kiev – er der studenten Judas Stern, en grandonkel, som i 1932 myrder en tysk seniordiplomat i Moskva. Hans bror, en revolutionær fra Odessa, tager dæknavnet Petrowski. Og så er der en Simon, som grundlægger et hjem for døvstumme børn i Warszawa.

Kiev og Mauthausen, Warszawa og Auschwitz: Petrowskaja fortæller om sine rejser til de steder og byer, hvor hendes familie levede deres utydelige liv, imens hun reflekterer over det traumatiserende århundrede, der skiller dem ad. Hun forsøger at huske ansigter, der truer med at gå tabt. Og igen og igen føres hun tilbage til den forfærdelige massakre ved Babyn Jar i Kievs udkant, hvor tyske SD-officerer skød 33.000 mennesker.

Måske Esther er et forsøg på at få brikkerne i en familiehistorie til at lægge sig i en forståelig mosaik. Striben af lapidariske brudstykker giver ikke et fuldstændigt billede. Men hvem kender vores histories sandhed? Hvordan fortæller man, hvad man ikke ved – eller når ikke engang navnene ligger fast?

Katja Petrowskaja er født 1970 i Kiev, studerede litteraturvidenskab i Estland og Moskva. Bosat i Berlin siden 1999. Måske Esther er hendes anden roman (og hendes første i dansk oversættelse). For romanen modtog hun den vigtige tyske litteraturpris Ingeborg-Bachmann-Preis i 2013.

Udvalgte anmeldercitater:

”Lyrisk fabulerende, ofte skræmmende smuk og samtidig aldeles usentimental erindringsroman. Måske Esther, som hun [Katja Petrowskaja] i 2013 modtog den prestigefyldte Ingeborg Bachmann-pris for, og som nu foreligger på præcist og stilrent dansk.”
- Weekendavisen

”Et poetisk svar til nationalismens ulvekobbel”
- Information

”Skarpt og bevægende”
- Berlingske

 

Læs et uddrag af bogen:Udgivelsesår: 2015 - ISBN: 9788779736863 - 240 sider - Oversat fra tysk af Jacob Jonia - Omslag: Malene Henssel - 24.04.2015

Læs mere om Katja Petrowskaja
Tilbage til forrige side
Læg i indkøbskurv

Til toptil forsidenTil forrige side